niedziela, 15 czerwca 2014

Szpinak, Cukiniak, Botwiniak...

Duszony szpinak i placuszki cukiniowo-botwinkowe.


Szpinak jak dusić, już wiemy.
Placuszki:
jedna starta cukinia
pęczek pokrojonej drobno bardzo młodej botwinki (jak wiecie, buraki trzeba przerywać - a my w Wieśniakowie nie marnujemy czegoś takiego jak malutkie buraczkowe roślinki)
pół szklanki jogurtu naturalnego
dwa jajka
trzy łyzki mąki
sól i pieprz.
Ciasto ma konsystencje taką gęstszą niż naleśnik. Łyżką nakłądamy na nagrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Podajemy jak widac na załączonym obrazku.

Placuszki cukiniowe to bardzo dobry patent na używanie różnych dodatków i budowanie różnych smaków.
PRZYKŁAD PIERWSZY:
cukinia, feta i mięta
PRZYKŁAD DRUGI
cukinia, oscypek
PRZYKŁAD TRZECI
a tutaj pozostawiam już inwencję twórczą  naszym czytelnikom...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz