niedziela, 29 czerwca 2014

syrop z kwiatów chabru

Były sobie niebieskie kwiatki
zrobił się z nich czerwony syrop
po przegotowaniu wyglądał tak pięknie

testerzy smaków powiedzieli - pierwszy smak dobry, później lekko... niedobry...
jakby co, buteleczka stoi. zapraszam chętnych do degustacji 



właściwości podane za internetem...
W chabrach kryją się takie związki jak flawonoidy, antocyjanidyny, sole mineralne z dużą zawartością manganu oraz potasu, garbniki oraz witamina C. Flawonoidy wzmacniają odporność organizmu, mają właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwastmatyczne, mają też korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Antocyjanidyny ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, wykazują właściwości prozdrowotne. Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe oraz regulatorowe.
Mangan jest mikroelementem, który bierze udział w przemianie białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej, jest też istotnym składnikiem krwi, odżywia nerwy oraz mózg, natomiast potas jest makroelementem, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji, dostarcza komórkom substancji odżywczych, a wynosi zbędne produkty przemiany materii, bierze udział w spalaniu węglowodanów i białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz