wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto Drożdżowe Babci Helci na specjalne życzenie stałych czytelników

pierwszy składnik to zaczyn drożdżowy.
kostka drożdży 5 g (lub trochę więcej)
szklanka mleka
łyzka mąki
łyzka cukru

Wszystko do miski, mleko ciepłe, lekko podgrzane - absolutnie nie może być gorące... takie, jak się dzieciaczkowi do picia daje;) zostawiamy na parę minut, aż drożdże rozpoczną pracę...

Potem duża miska i zaczynamy:
około dwie trzy szklanki mąki
dwa do czterech jajek
szklanka mleka
przygotowany wczesniej zaczyn
można dać cukier- od pół szklanki do całej? półtora?  - ja nie lubię za bardzo słodkiego ciasta. wszystko zależy z czym je chcemy szykować.. 

wyrabiamy ciasto

jeśli ciasto wychodzi za gęste - dodajemy mleka
jesli za rzadkie - dodajemy mąki

chociaż dużo łatwiej jest wyrobić z ciasta rzadkiego gęstsze, niż z gęstego rzadsze...
więc ja zwykle szykuje takie ciasto - do wylania na blaszkę - a potem zagęszczam... 

proste, co nie?
ciasto robi się elastyczne, wyrabiane charakterystycznie "bąbluje"...

na samym końcu dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ja daję margarynę
dostaje wtedy gładkości..

zostawiamy do wyrośnięcia

To jest przepis podstawowy, z którego można zrobić wszystko - ciasto bardziej zbite nadaje się na szneki z glancem, wszelkiego rodzaju bułeczki drożdżowe nadziewane, slimaczki drożdżowe, brioszki, chałki, również wszelkiego rodzaju "zawijańce" - jak makowce...  itp

ciasto bardziej rzadkie nadaje się na drożdżówkę z owocami...

NIE UMIEM ROBIĆ KRUSZONKI... nie podejmuję się podac przepisu
jeszcze nigdy mi nie wyszła...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz