czwartek, 5 czerwca 2014

CHLEB NA ZAKWASIE

Aby zwiększyć szansę na sukces - bo przecież porażki wcale nie mobilizują, a zniechęcają, natomiast sukcesy dają nam siłę i wiarę w nas samych - kupiłam ekologiczny zakwas do chleba suchy.
Zakwas żytni...
Kupiłam mąkę pszenna chlebową typ 750, mąkę graham 1850, mąkę razową 2000.
SZALEŃSTWO
będzie się działo
czekam na dobre rady i wsparcie
SUKCES rodzi sukces
PORAŻKA - nie jest nam potrzebna... 

2 komentarze:

  1. Zakwas musisz obudzić. Weź 1 łyżeczkę zakwasu + 50g mąki żytniej razowej + 50-80g wody. Wymieszaj w słoiczku, przykryj ściereczką i pozostaw w temp. pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie ponownie dokarm tą samą ilością wody i mąki / już bez dodatkowego zakwasu/ i pozostaw na ten sam czas. Zaobserwuj w którym momencie zakwas się obudzi i zacznie fermentować. Od tego zależy co zrobisz dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Mistrzu:) przygotowałam sobie ściągi ze strony Leśny Zakątek:)

    OdpowiedzUsuń