wtorek, 30 września 2014

Dynie ozdobne, śliczne i sprezentowane przez Wieśniakowską Fankę Ankę - jako tło dla opowieści o dyniowej zupie jesiennej...

Ania trafiła na Wiesniakowo, podzieliła się swoimi emocjami (podobało jej się) i przyniosła dynie ozdobne. My jej za to w prezencie dynie jadalne i przepis na ostatnio dokonaną zupę dyniową.
trzeba Wam bowiem wiedzieć, że zupę dyniową można przyrządzać na tysiąc sposobów. Nam zdarzyło się co najmniej kilka z nich.
Oto zdjęcie pięknych dyń...



A to przepis na zupę dyniową:
jedna średnia cebulka szalotka, 5 ząbków czosnku i jeden średni por, pokrojone w plasterki trafiają do garnka  z trzema łyżkami oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażamy całość a następnie dorzucamy dwie szklanki puree dyniowego - przepis znany, lubiany i niewątpliwie już sprawdzony;) . Zalewamy wszystko około litrem wody i blendujemy na gładko. Dodajemy odrobinkę soli, pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy.
Tutaj modyfikacja własna - dodaliśmy ziaren prosa, owsa i jęczmienia.. Ugotowaliśmy. W efekcie zupa zrobiła się pełna zdrowego błonnika, pożywna i syta...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz