poniedziałek, 10 marca 2014

Pieczonka na styl Wieśniakowski


8 duzych ziemniaków
4 duże buraki
około 12 drobno pokrojonych pomidorów suszonych
4 łyżki oliwy, w której przechowywane były pomidory suszone
sól, pieprz

Ziemniaki i buraki, zawinięte w folie (każda sztuka z osobna) trafiły na godzinę do piekarnika (200 stopni)
po upieczeniu, ostygnięciu, zostały obrane, pokrojone w plastry i ułozone w naczyniu żaroodpornym. posypane pomidorami, zalane oliwą, sól i pieprz - trafiły na półgodziny do piekarnika.

Co na to smakosze uczestniczący w posiłku?
SMAKOSZ NR 1 - "ale pyszne"
SMAKOSZ NR 2  - "prawdziwe proste, pyszne, wiejskie danie"
SMAKOSZ NR 3 - "ale mi wyszło fajne danie"
MISIEK WIEŚNIAK - "dobre, ale malizną czuć"






2 komentarze:

  1. Bardzo szybkie, rzekłabym. :)
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak w wieśniakowie pogoda dopisuje, to posiłki przygotowuje się pomiędzy pieleniem, grabieniem, podziwianiem wyników własnej pracy i odpoczywaniem. czyli szybko;)

    OdpowiedzUsuń