wtorek, 21 lipca 2015

Zaprawy. Rozpoczęliśmy sezon na kiszenie

Podobno wszystkie warzywa można kisić. Podobno w dawnej Polsze kiszenie było najlepszym sposobem na przechowywanie warzyw i zdrowe jedzenie. Dlatego w tym roku eksperymentujemy. Na razie: 
Ogórki
Pomidory ( jeden krzaczek zmarniał, pewnie podgryziony przez nornice i szkoda było zielonych pomidorów)
Marchewki - białe pomarańczowe i fioletowe. Gdyż takie odmiany w tym roku mamy. 
Proporcji wody i soli używamy jak do ogórków- 1,5 łyżki soli na litr wody. Jako katalizator kiszenia wykorzystujemy czosnek i chrzan. Jeszcze nie wiemy jak bedzie smakować. Wpadajcie na degustacje. 



2 komentarze:

  1. Musze zakasać rękawy i tez chwycić się za robienie przetworów.. kooonieeecznieee

    OdpowiedzUsuń
  2. I zielone pomidory... mniam.. kiedyś jadłam na Ukrainie.. myślę ,że eksperyment wart zachodu...

    OdpowiedzUsuń