niedziela, 3 maja 2015

Wiosennie. Lekko. Smacznie. Czyli kluseczki pokrzywowo-miętowe w sosie pomidorowym.

Miska. Do niej wrzucamy dużą garść posiekanej drobno pokrzywy i dużą garść posiekanej drobno mięty. Pół kostki twarogu. Dwa jajka. Sól. Pieprz. 2-3 łyżki mąki. Wszystko ugniatamy widelcem. Konsystencja taka średnio zbita. Taka, aby się dało porcję ciasta wziąć na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki " ukręcić" kluseczki..., które wrzucimy do gotującej wody. 

Sos- dwa ząbki czosnku, cztery grube plastry szynki ( może być taka, która została ze świąt...) pokrojone w drobną kostkę, duży pęczek szczypiorku z własnego ogrodka...  Podsmażamy i dodajemy sos pomidorowy. My byliśmy jeszcze w posiadaniu sosu z zielonych pomidorów. 

Kluseczki gotujemy tak długo, aż wypłyną ku górze w garnku. 

Od razu wyciągamy. Układamy na talerzach. Polewamy sosem... 

Nie mamy zdjęcia...nie było czasu zrobić w trakcie przyrządzania. A potem zniknęło z talerzu w trymiga....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz