poniedziałek, 20 października 2014

pieczonka prosta, swojska - "ZAPASÓWKA"

Kolorowe, proste danie, do przygotowania wcześniejszego, i do zapełnienia pustych brzuchów. Niektórzy co prawda pytają...." a gdzie mięsko?". Ale my jesteśmy nieortodoksyjni - najadamy się wszystkim, co smaczne, pożywne, zdrowe, kolorowe, niezapomniane w kulinarnej prostocie lub kulinarnym wyrachowaniu.. .
Od wieków przygotowujemy buraki w prosty sposób. każdy burak, nieobrany, umyty, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. Zwykle robimy ich od razu sześć/osiem. A żeby nie tracić energii po próżnicy, to do piekarnika zmieści się także dynia pokrojona w widoczne na zdjęciu półksiężyce, polana lekko oliwą, posolona i z dodatkiem chili. Jeśli to dynia Hokkaido - naczynie żaroodporne z dynią przykrywamy delikatnie folią - albo pieczemy dynię w naczyniu z pokrywką - dzięki temu jest bardziej soczysta. Jesli to każda inna dynia - wypuści podczas pieczenia sok i nie potrzebuje przykrycia.
Pieczenie trwa około godziny. temperatura około 200 stopni. Potem można dynie i buraki zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dojdą w ciepłym piekarniku. na sam koniec, kiedy piekarnik przestygnie do jakiś 60 stopni - włożcie do niego pestki uzbierane z dyni, zasuszcie i przekażcie do Wieśniakowa..

Na zdjęciu proste danie - dynia i buraki polane oliwą- doskonała przekąska w ciągu dnia pracy. Dlaczego zapasówka? bo czasami, gdy nie wiemy co zjeść, gdy znienacka dopada nas głód.. dobrze jest mieć coś w zapasie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz