piątek, 10 października 2014

DANIE DYNIOWATE -ponieważ obiecaliśmy inspiracje... gulasz wołowy z dynią

Bierzemy pół kilograma wołowiny, kroimy w kostkę (nie za małą..) podsmażamy każdy kawałek mięsa z dwóch stron, aż nabierze przyjemnego brązowego koloru. Podsmażanie jest nam potrzebne, ponieważ dzięki temu sos będzie przepyszny.
Kiedy Wołowina nabierze ładnego koloru, zalewamy ją dwiema szklankami wody, dodajemy jedną marchewkę, pół niedużego selera, liśc laurowy, sól, pieprz i wstawiamy do piekarnika na "duszenie"/ 
Sprawdzamy miękkość mięsa (nie zjadając przy tym wszystkiego z garneczka...). Kiedy mięso jest praktycznie gotowe do jedzenia, dodajemy na 10 minut pokrojona w kostke dynię. Dynię dajemy na końcu, bo inaczej nam się rozpadnie.
Potem zapraszamy znajomych, robimy grzańca dyniowego i się delektujemy smakowitym gulaszem, najlepiej zajadając przy tym własnoręcznie upieczony chlebek...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz