środa, 26 lutego 2014

Muffiny orzechowo-miodowe


Podstawowy przepis na muffiny (mój) 2 szklanki suchego, 2 szklanki mokrego.
a teraz szczegóły
SKŁADNIKI SUCHE: miska numer jeden
2 szklanki mąki (mąki wymieszanej z otrębami, maki pszennej, mąki żytniej,  mąki pszennej z dodatkiem mączki kukurydzanej... i tak dalej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru (białego, brązowego, miodu - innego słodkiego  - jeśli miód - to jako składnik mokry pójdzie do drugiej miski...)
SKŁADNIKI MOKRE: miska numer dwa
2 szklanki jogurtu (maślanki, kefiru, mleka, śmietany)
2 jajka
pół szklanki rozpuszczonej margaryny do pieczenia (masła, ewentualnie oleju - ale nie każdy lubi...)

zawartość miski numer jeden mieszamy z zawartością miski numer dwa...

GOTOWE!!!!
PRZY CZYM:
w zależności od tego, co chcemy dodać - składniki suche mieszamy ze składnikami suchymi (np. orzechy, rodzynki, żurawina,cynamon i tak dalej) - składniki mokre mieszamy z mokrym -miód, owoce, olejek pomarańczowy, sok z pomarańczy) Jeśli składniki mokre zwiększyłyby nam objętość mokrego - zmniejszamy ilość jogurtu.
Proszę, nie mówcie, że to skomplikowane. Uwierzcie, że to proste.

KONKRETNE MUFFINY:
orzechy "ugotowałam" na małym ogniu w mieszance miodu i wody. Żeby zmiękły. Jakieś 15 minut. Potem orzechy, razem z syropem, który został po gotowaniu, dodałam do składników mokrych (UWAGA!!! w zależności od przewidywanej ilości tego syropu, należy zmniejszyć ilość jogurtu  - mnie wyszło ok. 1/2 szklanki syropu, a więc jogurtu dałam tylko 1 i 1/2 szklanki)

ORZECHY -najlepiej z własnego ogrodu - i teraz nie wiem, czy postowi nadac etykietę "kulinarniowo", czy etykietę "ogrodowo"?

pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz