sobota, 17 maja 2014

pomysł na wieśniakowskie conieco...

Będziemy robić kruche ciasteczka. Można je długo przechowywać. Robić takie duże jak te upieczone wczoraj wieczorem. Dawać takie ciasteczko do pysznej kawki... Pyszniutkie, maślane, kruche...
 
PRZEPIS;
1/2 kg mąki pszennej
kostka masła
jedno całe jajko
dwa żółtka
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka gęstej smietany (nie miałąm oczywiście - dałam dwie łyżki jogurtu naturalnego)
cukier-7 łyżek? ok, niech będzie 70gr

Ciasto wyrabiamy, wkładamy na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkowujemy -  wycinamy duże koła (szklanka o dużej średnicy to dobry wzorzec). W połowie kół wycinamy środki. Te wycięte w środku posmarowałam białkiem i posypałam cukrem.
PIECZENIE - maksymalnie 10 minut. termoobieg. 200stopni

WYKOŃCZENIE
pełne ciastko smarujemy własnymi konfiturami - np. czereśniowymi z kardamonem - i nakładamy na wierzch to drugie ciacho - dziurawe....

DEGUSTACJA
nad talerzykiem, bo w końcu kruche, w towarzystwie pysznej gorącej kawy. Lub - świeżo parzonej, aromatycznej herbaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz