Będziemy robić kruche ciasteczka. Można je długo przechowywać. Robić takie duże jak te upieczone wczoraj wieczorem. Dawać takie ciasteczko do pysznej kawki... Pyszniutkie, maślane, kruche...
PRZEPIS;
1/2 kg mąki pszennej
kostka masła
jedno całe jajko
dwa żółtka
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka gęstej smietany (nie miałąm oczywiście - dałam dwie łyżki jogurtu naturalnego)
cukier-7 łyżek? ok, niech będzie 70gr
Ciasto wyrabiamy, wkładamy na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkowujemy - wycinamy duże koła (szklanka o dużej średnicy to dobry wzorzec). W połowie kół wycinamy środki. Te wycięte w środku posmarowałam białkiem i posypałam cukrem.
PIECZENIE - maksymalnie 10 minut. termoobieg. 200stopni
WYKOŃCZENIE
pełne ciastko smarujemy własnymi konfiturami - np. czereśniowymi z kardamonem - i nakładamy na wierzch to drugie ciacho - dziurawe....
DEGUSTACJA
nad talerzykiem, bo w końcu kruche, w towarzystwie pysznej gorącej kawy. Lub - świeżo parzonej, aromatycznej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz